Hur läser du din hund?

Avslappnad hund
Öppen mun, avslappnade öron och avslappnade ögon. 
 
Orolig hund
Stängd mun, ner med svansen, öron liggandes bakåt, rynkor runt ögon och panna, ''förminskar'' sin kropp, indirekt ögonkontakt.
Försöker slicka den dominanta runt munnen eller i luften.
 
 Stecktecken
Hunden lyfter på tassen, hunden gäspar(osäker på situationen), hunden halv ''halvmåneögon'', hunden slickar sin nos. Hittade ingen bra bild.
 
 
 
Nervös hund - (nervös hundar är de hundar som besitter störts risk att bita)
Svansen mellan benen, skäller och retirerar, gömmer sig. Hittade ingen bra bild.
 
 
Alert hund
Stängd mun, örgon framåt, luta sig framåt, svansen står upp och har en långsam ''svag'' viftning
 

Flockledare

En flockledare projicerar inte känslomässig eller nervös energi, så det bör inte heller du göra. I naturen använder flockledare lugn-självsäker energi för att påverka hur de andra i flocken interagerar med sin omgivning. Ledaren ser till att dessa sker på ett lugnt sätt, till exempel när en mamma plockar upp en valp i nackskinnet om valpen går utanför gränsen till ''boet''.
 
Ägandet av territoriet är mycket viktigt. Hundar i naturen ''tar anspråk'' för utrymmet genom att först visa sig lugna och säkra, och sedan kommunicera detta ägande genom tydliga signaler genom kroppsspråk och ögonkontakt. En hund som förstår att du som flockledare och att du äger det utrymme där han bor kommer att respektera din hävdan till dirigering och styrning i hundträningen.
 
Väntan är ett annat sätt att som flockledare hävda sin ställning. Valpar vänta på att få äta, och vuxna hundar väntar tills flockledare vill att de ska förflytta sig. Väntan är en form av psykologisk arbete för hunden. Domesticering innebär hundar inte längre behöver jaga efter mat, men de kan fortfarande jobba för den.
 
Upprätta din position som flockledare genom att be din hund att arbeta. Ta honom på en promenad innan du matar honom. Och precis som du inte ger kärlek till hunden om inte din hund är i ett lugnt-undergivet tillstånd, så ska du inte ge mat tills hunden är lugn och undergiven. Motion hjälper hunden, särskilt en hund med hög energi, för att uppnå detta tillstånd.
 
På dessa sätt, sätter flockledare naturen i regler, regler och begränsningar för hennes flock, och därigenom präglar hennes flockmedlemmar med ett frisk sinnestillstånd.

Viltspår

Viltspår är kul och passar alla raser. Jag har pratat med fina Berith som även hon vill gå en viltspårskurs. Vi får se vad vi hittar. Viltspår har aldrig varit min favvogren. Jag har hållt ''lätta'' grundkurser i bruksgrenar som viltspår, rapport och sök för barn men inte gått djupare än så. Lydnad har alltid varit nummer ett och de andra grenarna har fått stå i skuggan av lydnaden. Så nu på äldre år jag är superpepp att engagera mig i alla bruksgrenar och hoppas att få lära mig och Rut en massor. 

Berith med hennes underbara Alice, Solveig och Eivor. 
 

The basics

De viktigaste sakerna i en hunduppfostran:
Motion, diciplin, tillgivenhet(kärlek), socialträning och ledarskap.
 
Låt mig gissa vad du tänker göra när du tar hem en valp? -
Du kör hem från kenneln, tar med hunden ut ur bilen till ytterdörren, kastar upp dörren, ta bort kopplet och låter hunden springa lös för att utforska sitt nya hem. . .

No no no no no.....
 
Innan du ens tar med hunden till bilen från kenneln, ta med henne på en energisk promenad. Detta kommer att hjälpa till att använda upp den laddade energin från att vara i kenneln. När du är i bilen, stanna några kvarter från hemmet och ta din hund på ytterligare en promenad, denna gång till din dörr. Detta tillåter henne att vänja sig vid lukter och sevärdheter i hennes nya kvarter och börja känna sig trygg att vara där. Hon kommer också att känna dig och din energi, och du kommer att börja skapa tillit för henne. 
 
Slutligen, när du kommer hem är det inte dags att låta din nya hund gå lös inne ännu. Led henne till vilken dörr du kommer in genom, och sedan få henne att sitta. Vänta tills hon visar lugn, undergiven energi. När du öppnar dörren, måste du och familjen gå in först. Först då kan du bjuda in din nya hund, men ha koppel på henne - och se till att alla följer metoden "ingen beröring, inget prat och ingen ögonkontakt''.
 
Tanken är att du sakta introducera din nya hund till sin nya plats, ett rum i taget. Du bör börja med rummet där hon hittar sin mat och vatten, få henne att vänta tills du har gått igenom dörren och bjudit in henne. Få henne att sitta medan du förbereder att ge henne mat och vatten. Efter att hon har ätit, bör hon vara ännu mer avslappnad. Nu kan du ge henne rundtur i resten av huset. Undvik de rum du inte vill att hon ska befinna sig i.
 
Precis som jag förklarade med det första rummet: Få henne att vänta vid tröskeln till varje rum tills du bjuder in henne i rummet. Ha koppel på henne, låt henne lukta och utforska varje nytt rum innan du leder henne till nästa. Vad du gör här, genom denna process är att berätta för hunden "Det här är mitt revir. Jag äger det, men jag låter dig komma in". Det kommer att hjälpa till att bygga din hunds respekt för vad som är ditt från början.
 

När du har avslutat  denna turnén kommer det att vara dags för din nya hund att möta varje mänsklig medlem i flocken den nu ska bo i, en i taget. Låt henne lukta på dem först, och tillåt INTE någon att visa tillgivenhet(kärlek) tills den nya hunden kommer till DEM. Flockledaren går aldrig till sina ''anhängare'' det är alltid anhängare som kommer till flockledaren.

Världens bästa Fia

Idag fyller världens bästa uppfödare år. Hon har stöttat, svarat på oändligt många frågor, suttit med mig i telefon i timmar, väglett och pushat mig. Hon är helt enkelt för bra bara. Fia som egentligen heter Cecilia har kenneln Beautypaw i Skåne, där min tik kommer från. 

Techichi.blogg.se

Rut i centrum

RSS 2.0